Social Media logo

Social media & Audio

Wat is social media audio?

Social Audio is de verzameling van alle websites die het mogelijk maken om audio te delen. Het betreft zowel websites waarmee het mogelijk is om audio bestanden te delen via e-mail, alsmede websites waar het mogelijk is om audio bestanden online te luisteren middels software. Dit allemaal binnen een omgeving waarbij de gebruikers de inhoud bepalen en vaak ook de rangschikking daarvan.

Bij Social Audio gaat het er om dat de gebruikers zelf de inhoud plaatsen in de website en dat zij meestal ook verantwoordelijk zijn voor de rangschikking en de positionering van deze inhoud. Er zit geen redactie achter de website die bepaalt wat belangrijk is. Dit wordt allemaal aan de gebruikers overgelaten die zelf wel bepalen welke audio van hoge kwaliteit is en welke naar achter geschoven mag worden.

Als het over Social Audio gaat bedoelt men hiermee meestal muziek of podcasts. Muziek heeft vanwege de hoge emotiewaarde een hoge sociale graad. Daarmee wordt bedoelt dat mensen in groepen naar muziek toetrekken om hier bepaalde waardes aan te ontlenen op sociaal gebied. Bij podcasts is dit minder, maar ook hier zullen luisteraars op eenvoudige wijze de leukere afleveringen doorsturen naar vrienden en bekenden. Dat is wat audio sociaal maakt of niet.

Voorbeelden social media audio

De sites waarop Social Audio uitgewisseld wordt en kan worden gewisseld zijn zeker niet schaars. Voor het gemak delen we ze op in 2 verschillende varianten.

  • (A) Massa uitwisseling: Persoon A upload een audiobestand naar een webserver en vervolgens komt dit terecht binnen een website waar alle website bezoekers op kunnen belanden middels navigatie op de website alsmede een zoekfunctie. Meestal is het mogelijk om middels een flash player direct te luisteren naar de audio. Voorbeelden: MySpace, YouTube(wordt naast video ook gebruikt voor audio) en Podplaza.
  • (B) Specifieke social media muziek sites: Persoon A stelt zijn of haar favoriete muzieklijst samen, kan deze delen met zijn/haar omgeving en andersom. Op deze wijze kun je wereldwijd connecten met mensen die dezelfde muziekvoorkeuren hebben als jij. Die mensen kunnen je dan vervolgens weer wijzen op muziek die je waarschijnlijk leuk zult vinden, en jij kunt hetzelfde doen bij hen. Een goed voorbeeld van een dergelijke site is het populaire Last.fm.

Social media audio & marketing

Is Social Audio ook toepasbaar voor marketingcommunicatie doeleinden? Het antwoord is ja. Er wordt al jaren door bedrijven gebruik gemaakt van Social Audio om boodschappen over het web te verspreiden.

De meest toegepaste versie van Social Audi binnen bedrijven is zondermeer Podcasting. De term staat voor alle manieren waarbij geluidsbestanden van Internet worden gehaald en later beluisterd worden, of live beluisterd worden. Bedrijven kunnen op deze wijze hun doelgroep op de hoogte brengen van ontwikkelingen, en informeren over events of gebeurtenissen. Daarnaast is het uitstekend geschikt voor bedrijven om aan kennisdeling te doen.

In Nederland maken maar weinig bedrijven effectief gebruik van Podcasting als Social Audio middel voor marketingdoeleinden. Wel zien we het steeds meer terug bij kennisplatformen en media organen zoals radiozenders. Zo maken bijvoorbeeld zenders als 3FM veelvuldig gebruik van podcasting, zoals hier

Heeft u nog vragen of wil u meer informatie? Twijfel dan niet uw vraag te stellen en contact met ons op te nemen.