Social Media logo

Video's op social media websites

Wat zijn social media video's?

Social Video omvat de mogelijkheden om op websites te communiceren rondom video(bestanden). Website bezoekers kunnen berichten plaatsen op de pagina van de video, ze kunnen de video doorsturen en ze kunnen de video bepaalde waardes meegeven. Vaak worden deze waardes gebruikt binnen de algemene website om de fimpjes in categorieen te stoppen en te rangschikken op populariteit. Daarnaast kunnen ze zelf vaak ook video's plaatsen.

Social Video is een van de belangrijkste ontwikkelingen op internet in het begin van de 21e eeuw. Doordat de kosten van webhosting steeds lager geworden zijn en door de verbeterde technologie wordt het steeds laagdrempeliger om video's online te plaatsen en te delen.

Het leuke van het bekijken van video's online is dat je er ook reacties van andere kijkers kunt lezen. Je kunt ook zelf je eigen reactie plaatsen en in discussie gaan met andere kijkers, net zoals op forums

De video's kunnen zoals aangegeven dus gewaardeerd worden, doorgestuurd, bekritiseerd, toegevoegd worden als favoriet en nog veel meer. Social video websites hebben er voor gezorgd dat het kijken van video's steeds leuker en eenvoudiger is geworden en dit is nog maar het begin. De vraag is natuurlijk hoe dit de traditionele wijze van TV kijken zal gaan beinvloeden in de komende jaren.. of hebben we in 2020 niet eens een TV meer?

Voorbeelden van social media video's

De website der websites op gebied van Social Video is natuurlijk YouTube. Deze website (die eind 2006 door het almachtige Google werd overgenomen) bevat de grootste videocollectie en is een van de meest bezochte websites ter wereld. Per minuut wordt er voor 21 uur aan video op YouTube geplaatst. Ook internationale websites zoals Google Video, Metacafe en Dailymotion hebben een groot aantal leden en video's. In Nederland probeert vooral 123Video een aandeel te verkrijgen. De meeste aandacht gaat echter uit naar sites als Uitzendinggemist.nl en Dumpert.

Social media video's en marketing

Video voegt een sterke visuele factor toe aan de beleving van de consument. In een economie waarin steeds meer overschot is en waar de experience steeds belangrijker wordt is het gebruik van videos binnen social media een krachtig middel. Videomarketing is dan ook voor diverse marketingdisciplines inzetbaar. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld:

  • Voorlichting: het verspreiden van instructiefilmpjes etc. kan voor een brede verspreiding van je kennis/informatie zorgen binnen social media platformen.
  • Recruitment: voor sollicitanten is het belangrijk een goed beeld te krijgen van een organisatie. Een van de manieren waarop dat kan is middels het maken van leuke filmpjes en die te verspreiden op social media sites.

Het gros van de bedrijven zet social media video’s echter in voor het verspreiden van een campagne of positionering. Dit wordt viral marketing genoemd, waarbij het de bedoeling is dat een filmpje binnen social media platformen aanslaat om zodoende een viraal (mond tot mond) reactie uit te lokken. Het opstellen van een geslaagde viral komt zeer nauwkeurig en is ook niet te voorspellen. Er dient in ieder geval rekening te worden gehouden met de volgende voorwaarden:

  • Breng humor/vermaak, dat scoort zelfs beter dan seksueel getint materiaal. Een commerciele ondertoon mag best, zolang de humor maar aanwezig is.
  • Zorg dat je bericht actueel is.
  • Zorg voor een voldoende startbasis, een viral verspreid zich niet zomaar. Er is geen grote basis nodig, maar iemand moet het eerste duwtje tegen de sneeuwbal geven.
  • Overdrijf niet in het gebruik van humor etcetera, dit zal tegen je werken.
  • Werk vanuit een doelstelling, niet enkel om een tof filmpje te maken.

Een goed voorbeeld van een viral die aan al deze punten voldoet, was die van X-Travel. Het filmpje werd ook gebruikt voor TV. Een ander goed voorbeeld van een viral filmpje (meer een gehele campagne) was de gepersonaliseerde Stanislav viral.

Heeft u nog vragen of wil u meer informatie? Twijfel dan niet uw vraag te stellen en contact met ons op te nemen.