Social Media logo

Weblogs & Bloggen

Wat zijn weblogs?

De term Social Blogs is eigenlijk een beetje dubbelzinnig. Een weblog is van zichzelf namelijk al sociaal. Een weblog is een tool waarbij een auteur een artikel schrijft en waarbij de lezer in dialoog kan treden met de auteur en alle overige lezers. De artikelen die gepubliceerd worden in een weblog worden gerangschikt op publicatiedatum, met de nieuwste berichten bovenin.

Blogs (Social Weblogs) zijn dus websites (of onderdelen van websites) waar gebruikers met elkaar kunnen discussieren over artikelen die een redactie schrijft. Deze redactie kan uit 1 schrijver bestaan of uit een hele groep bloggers. In tegenstelling tot journalisten is het bloggers geoorloofd om hun eigen mening te plaatsen binnen een artikel. Daar waar journalisten zich strikt wensen te houden aan de feiten, zal een blogger vaak alles opschrijven wat er in zijn hoofd omgaat. Men accepteert dit. Uiteindelijk zullen er in de discussie tussen de lezers en de auteur meerdere meningen gegeven worden.

Naast het lezen van artikelen op het blog bieden veel weblogs ook andere functionaliteiten. Zo is het mogelijk op basis van RSS automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe geplaatste artikelen op het blog. Dit kan via email of via een RSS reader zoals Google Reader.

Het is tegenwoordig voor elk individu heel eenvoudig om een weblog te starten, door de komst van gratis te gebruiken tools als Wordpress.

Voorbeelden van weblogs

Een bekende weblog in Nederland is GeenStijl, die voor een groot publiek het laatste nieuws op een pikante wijze brengt. Een van de grootste zakelijke weblog in Nederland (ook wel Business Blog genoemd) is MarktingFacts!, een website voor de interactieve marketing wereld van Nederland. Een website om niet te vergeten om hier te noemen is ook Web-log.nl, waar iedereen zelf zijn eigen gratis weblog kan openen en bijhouden. Een internationale site vergelijkbaar met Web-log.nl is Blogger, eigendom van Google. Op internationaal gebied zijn websites zoals TechCrunch (technologie blog) en Boing Boing (cultuur en technologie blog) erg populair.

Weblogs en marketing

Weblogs zijn zeer geschikt en inmiddels breed geaccepteerd binnen het marketingvakgebied. Ze zijn vooral voor de Business to Business markt erg interessant. Middels een weblog kan een bedrijf of persoon namelijk zijn kennisniveau tonen aan een breed publiek. Op die wijze kan een expertise/autoriteit worden opgebouwd op een bepaald vakgebied. Daarnaast scoren weblogs (zeker Wordpress) over het algemeen erg goed in de zoekmachine, hetgeen voor vrijwel elke organisatie van groot belang is. Er zijn echter altijd uitdagingen wanneer men begint met een weblog:

  • De weblog up-to-date houden: Het blijkt nogal moeilijk voor de meeste bloggers om artikelen te blijven toevoegen aan hun weblog voor een lange periode. De motivatie verzwakt vaak na een tijdje. Dit komt door de volgende uitdaging.
  • Een interessante Return-On-Investment creëren. Wanneer men start met bloggen is het verstandig om rekening te houden met een lage ROI (Return-On-Investment) in het begin. Er moet een bepaalde naam opgebouwd worden en een gevulde website. Pas dan wordt het interessant voor website bezoekers om rond te neuzen op een weblog en om deze te blijven bezoeken. Een weblog op zich zal vaak niet direct voor omzet of een hoge ROI zorgen. Het is de truc om een weblog in te zetten als marketing tool waarmee op een andere wijze omzet gemaakt kan worden. Lees ook: Wat is de ROI van een Weblog?

Heeft u nog vragen of wil u meer informatie? Twijfel dan niet uw vraag te stellen en contact met ons op te nemen.