Het begin van social media, wiki's
Wat zijn wiki's?
Social Wiki’s zijn websites of website pagina’s waar iedereen zijn eigen bijdrage kan leveren aan de artikelen. Iedereen kan wijzigingen aanbrengen aan artikelen. Wiki’s zijn projecten waarin deskundigen en minder deskundigen artikelen kunnen aanpassen en kunnen aanmaken. De kracht van een wiki is dat de toegevoegde waarde van de massa altijd groter is dan van 1 persoon, hoeveel kennis die persoon ook heeft. Met zijn allen weten we altijd meer dan alleen.
Het sociale gedeelte van een wiki is dus het feit dat artikelen samengesteld worden door een grote groep redacteuren. Vaak hangen er ook prikborden of forums achter een artikel, zodat er op sociale wijze gecommuniceerd kan worden tussen de schrijvers/redacteuren.
Wiki's zijn een van de oudste vormen van social media. Steeds meer bedrijven maken er gebruik van voor het aanleggen van interne werkdocumenten en databases. Vooral voor uitvoerige en langdurige projecten wordt vaak gebruik gemaakt van social wikifunctionaliteiten.
Voorbeelden van wiki's
Het ultieme voorbeeld van een wiki is Wikipedia. Daar komt de naam "wiki" immers ook vandaan. Het woord betekent zoiets als een “samenwerkingsproject middels kennisdeling.” De website Wikipedia bevat vele honderduizenden artikelen die samengesteld zijn door duizenden personen wereldwijd. Ook Google heeft inmiddels aan een eigen wiki-project, genaamd “Knol”, afkomstig van het woord “knowledge”, maar dat is nog niet echt aangeslagen.
In Nederland is er natuurlijk de Nederlandstalige Wikipedia, maar ook leuk is een niche-wiki zoals Tuin-Wiki.nl. Een website waar iedereen artikelen kan wijzigen rondom het onderwerp tuinieren.
Wiki's en marketing
Wiki's zijn op het eerste gezicht niet geschikt voor marketingdoeleinden. De waarde van een wiki kan dan ook beter gezocht worden in de omstreken van kennisdeling en kennisdeling. Veel organisaties maken intern gebruik van wiki's om de kennis van hun medewerkers te bundelen en zo betere resultaten te boeken binnen projecten en processen. Toch kan het voor organisaties interessant zijn om een plekje in Wikipedia te bemachtigen. Dit scoort erg goed in Google. Door bijvoorbeeld zelf enkele themagerichte pagina's (of zelfs een hele publieke wiki) in te richten kan je bedrijfsnaam hoog in Google eindigen.
Heeft u nog vragen of wil u meer informatie? Twijfel dan niet uw vraag te stellen en contact met ons op te nemen.